Havskibet, der er udstillet i kælderen, er bygget ca. 1850 af Jens Lausten i Stadil. Havskibet blev nok bygget hjemme på gården og kørt ned til Thesbjerg Landingsplads og herfra sejlet over Vest Stadil Fjord til køberen ude på klitten, måske igennem Ringkøbing Fjord til Sdr. Lyngvig ─ og til sidst slæbt over tangen til havet eller sejlet ud på havet ved Nymindegab.

Havskibet blev brugt som slæbebåd, da Andreas Jensen havde bygget sig en kutter med motor i 1910 ─ samtidig med at den første Hvide Sande Kanal blev gravet. Havskibet blev registreret under navnet “Thomas”, RI 254.

I 1938 satte Andreas Jensen havskibet op som tag på et skur. Skuret var tænkt som stald for hans to køer, men det blev kun brugt til redskaber m.m. Skibet blev beklædt med et lag cement, og skibets historie blev skrevet i den våde cement.

Efter Andreas Jensens død i 1959 sørgede familien og Ringkøbing Museum for, at skibet blev bevaret. I 1966 blev skibet kørt til Nationalmuseet i Brede ved København og i 1991 blev det hentet tilbage til Hvide Sande, hvor det blev anbragt i Fiskeriets Hus.

Som andre havskibe er det bygget til at gå igennem brændingen og blive trukket op på stranden. I begyndelsen af 1600-tallet viser opgørelser, at der har været omkring 20 havskibe på Holmsland og Husby Klit.

Rekonstruktionen af havskibet ”Thomas” har givet Fiskeriets Hus en drøm af en båd.

Reconstruction of the sea-going ship Thomas

“Thomas” er en tro kopi af Andreas Jensens havskib – Thomas af Sdr. Lyngvig. Det er bygget i Fiskeriets Hus i årene 1993 til 1996 af lokale bådebyggere og medarbejdere i Fiskeriets Hus. ”Thomas” ligger om vinteren under sit halvtag ved Fiskeriets Hus. Om sommeren har “Thomas” liggeplads i Tyskerhavnen.

“Thomas” sejles om sommeren af bådelaugets medlemmer, som regel hver onsdag aften, hvis vejret tillader det. “Thomas” har desuden deltaget i mange arrangementer i de forskellige havne i Ringkøbing Fjord. Siden 1999 har “Thomas” deltaget i den store træskibssejlads Limfjorden Rundt.

Boat guild

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search